Kémia érettségi 2019 megoldások

Végre eljutottam odáig, hogy megoldjam az idei kémia érettségit! Én így szeretem: jó dolog kicsit a saját bőrömön tapasztalni, hogy mennyire nehéz vagy nem nehéz. Meg izgulok is persze, hogy hány %-os lett. :P

A feladatok megoldásai is elérhetőek már.

A táblázatos feladat nem okozott meglepetést, nagyon egyértelműen ráment a híg és tömény sav miből mit fejleszt kérdéskörökre, amit nagyon szeretek boncolgatni az óráimon.

A csokis esettanulmány üdítő és aranyos volt.

Az egyszerű választások között örültem, hogy láttam a kedvenc példáimat, pl. 7. feladat. Ilyenkor örül a szívem, hogy nem hiába jártatom a szám, és tényleg erre is rá szoktak kérdezni.

Következett 2 kísérletelemzés. A szervetlen fémes elgondolkodtatott, de nem rázott meg, a szerves már picit nehezebbnek bizonyult. Az elmaradhatatlan hangyasav-bróm reakció, az 1,2 és 1,4-addíciók mind szépen előjöttek.

És akkor jött számomra a mélypont – talán csak elfáradtam – a 6. számolásos feladat. Nagyon kellett figyelni, és rájönni, hogy a nyomás és az anyagmennyiség egyenes arányán áll vagy bukik minden. Ha az megvolt, akkor már sétagalopp a végéig.

Az elektrolízises számoláson mosolyogtam, hiszen pont 1 hete blogoltam egy hasonló példát.

Az izotópos feladat unikumnak számított. De megnyugtatott, hogy nem hiába szoktam hasonlót számíttatni a diákjaimmal az órámon. Itt figyelni kellett, hogy a darabszám-arány nem egyenlő a tömegaránnyal!

És végül egy kedves pH-számolás és képletkitalálás. Kifejezetten megmozgatta az agyam.

Összességében tetszett a feladatsor, remélem, nektek pedig jól sikerült! Hajrá a szóbelivel!