Ki mit tud fizikából?

Még nyár elején hozzájutottam egy múlt századbeli igen érdekes könyvhöz, címe: Ki mit tud fizikából? A könyvben érdekes fizikai kérdések, jelenségek vannak bemutatva paradoxonként, az olvasó feladata pedig az, hogy rájöjjön arra: hol próbálta a leleményes szerző átverni…

Álljon itt két példa:

  1. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a mozgó vonatszerelvényen minden kocsi minden pontja követi a menetiránynak megfelelő mozgást. Ennek ellenére minden vagonban kijelölhetők olyan pontok, amelyek a sínhez rögzített koordinátarendszerben a szerelvénnyel mindig ellentétes irányban mozognak. Hol vannak ezek a pontok?
  2. Hosszú pálcát vízszintes helyzetben tartunk úgy, hogy kezünket kitárva ujjainkkal alátámasztjuk a pálca két végét. Most két kezünket folyamatosan közelítjük egymáshoz, de vigyázunk arra, hogy a pálca továbbra is vízszintes helyzetben maradjon. Azt fogjuk tapasztalni, hogy minden esetben a pálca közel egyenletesen csúszik és végül is ujjaink a pálca súlypontja alatt találkoznak egymással. Mivel magyarázható ez a mágia?

 

Megoldások

  1. A vasúti kocsik kerekeinek kerülete mentén egy nyúlvány (nyomkarika) található. E nyomkarika legalsó pontja egy rövid ideig hátrafelé mozog.
  2. A pálca jó közelítéssel azon az oldalon csúszik, ahol kisebb a súrlódás, vagyis ahol kisebb az ujjunkra nehezedő nyomóerő. Ez mindig azon az oldalon kisebb, ahol az ujjunk távolabb van a súlyponttól.

Ha nem is vagy annyira a fizika szerelmese, mint én, ha eljössz a fizika emelt érettségi előkészítő óráimra, meg fogom szerettetni veled a fizikát! Jelentkezz most érettségi előkészítőnkre!

Györgypál Zsolt

Forrás: G.P. Makejeva – M.Sz.Cedrik: Ki mit tud fizikából?