Fizikai Nobel-díjas nők – Maria Goeppert Mayer

A természettudományban az analógiák rendkívül fontos szerepet töltenek be. A hasonlóságok keresése az újdonság és a már ismert eredmények között az emberiség kezdete óta segíti az új helyzetek megértését. Az utóbbi évszázad során a természettudomány minden területén alapelvvé vált az analógiák, a különféle jelenségek közös törvényeinek kutatása. A megfelelő analógia megtalálása egyáltalán nem triviális, sokszor túl kell lépnünk az adott szakterület nyújtotta korlátokon. A leginkább akkor emlékezünk egy-egy kísérlet vagy elméleti levezetésre, ha az analógia egyszerű, legtöbbször a hétköznapokból vett minta.

Maria Goeppert Mayer (1906-1972)egy nagyszerű analógiával magyarázta az atommag héjmodelljét, melynek kutatásáért második nőként a világon fizikai Nobel-díjat kapott. Egy egyszerű és rendkívül szemléletes példával, pontos és könnyen érthető képet kapunk a protonok és neutronok atommagon belüli viselkedéséről, melynek segítségével bárkit kicsit közelebb lehet hozni az atommag fizikájához.

„Gondolj egy szobára, ami tele van keringőző párokkal. Tegyük fel, hogy a párok a szoba közepére koncentrikus körökben táncolnak a helyiségben. Mindegyik körbe kétszer annyi párt lehet belerakni, ha az egyikük az óramutató járásával megegyezően, a másik azzal ellentétesen táncol. Ezután adjunk hozzá még egy variációt: mindegyik táncos (a saját tengelye körül) is pörög. Így mindegyik táncos forog a szobában és pörög a saját tengelye körül. Azon táncosok közül, akik az óramutató járásával ellentétesen forognak csak néhány van, amelyik az óramutató járásával ellentétesen is pörög. A többiek az óramutató járásával megegyezően pörögnek. Hasonlóan igaz ez az óramutató járásával megegyező irányban (a körben) forgó párokra: a párok egyik fele az óramutató járásával megegyezően pörög, a többiek azzal ellentétes irányban.”

A KEMA érettségi előkészítő óráin megtanítunk az analógiák felismerésére és alkalmazására, mely egyszerűbbé teszi majd számodra környezetünk megértését. Jelentkezz még ma!

Kéri Annamária

Forrás:

http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz1004/RadnotiKatalin.pdf

http://www.magyarpedagogia.hu/document/Nagyne_MP1003.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Goeppert_Mayer