Fizikai Nobel-díjas nők – Donna Strickland

A harmadik nő, aki megkapta a fizikában a legmagasabb elismerésnek számító kitüntetést, a Nobel-díjat a lézerimpulzusok kutatásában ért el úttörő eredményeket. Donna Strickland jelenleg is professzor a kanadai Waterloo Egyetemen, és egy olyan ultragyors lézercsoportot vezet, amely nagy intenzitású lézerrendszereket fejleszt nemlineáris optikai vizsgálatokhoz. A Nobel-díjat az eddigi legrövidebb (femtomásodperces – 10-15 s) és legintenzívebb (petawatt– 1015 W) lézerimpulzus létrehozása végett kapta. Eredményeit a távollátás korrekciójánál használják a szemlencse mikromegmunkálására.

„…A mi felelősségünk, hogy megmutassunk a gyerekeinknek annyi karrier lehetőséget, amennyit csak lehet, hogy tudatos döntést tudjanak hozni. Támogatnunk kell őket, hogy tovább fejlesszék képességeiket. A világ akkor működik a legjobban, ha mindenki azt csinálja, amiben a legjobb.”

A KEMA kis létszámú érettségi előkészítő óráin figyelünk arra, hogy a legjobbak is további tudásra tegyenek szert, miközben a többiek is megértik a tananyagot. Igyekszünk a tanultakat sokféle alkalmazási környezetben is megmutatni, hogy mindenkit segítsünk a számára legjobb karrier opció megtalálásában. Jelentkezz még ma fizika emelt érettségi előkészítőnkre!

Kéri Annamária

Forrás:

https://index.hu/techtud/2018/10/02/nobel-dij_fizikai_nobel_fizika_2018/

https://www.ft.com/content/4f765406-f825-11e8-af46-2022a0b02a6c

https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2018/strickland/facts/

https://en.wikipedia.org/wiki/Donna_Strickland